DESERT “TRADITIONNEL”

Desert traditionnel 1

In iarna aceasta, la FRENCH BAKERY vei gasi cozonac romanesc,atat de traditional si de aromat,incat ai zice ca tocmai ai intrat in bucataria bunicii,nu intr-o patiserie frantuzeasca.

Probabil esti obisnuit sa intri la FRENCH BAKERY ca sa comanzi un croissant(nimic nu e mai bun,pe drumul spre birou,decat un croissant proaspat si o cafea fierbinte),cateva pains au chocolat,eventual o tarta mica plina de fructe.(deliciul de la finalul mesei de pranz)si-musai!-o baheta pentru sandviciul de a doua zi (ca sa te simti ca un parizian,tine-o la subsoara si rupe-i  coltul,apoi rontaie-l tacticos in timp ce te uiti la vitrinele magazinelor).

De sarbatori,nu evita patiseria frantuzeasca doar pentru a cauta o cofetarie care ar putea face un cozonac decent,de care sa nu se sperie bunica(pe care au cam lasat-o puterile,asa ca -anul asta este randul tau sa te ocupi de bunatatile de Craciun).Vei gasi cozonac cu aluat pufos si plin de nuca,dar si pasca sanatoasa,cu branza din belsug.

French Bakery a compilat retete din gastronomia taraneasca(mai ales din zona Ardealului)si le-a imbunatatit cu ingrediente actuale .

 

Cozonac

Ingrediente
1 kg de faina
700 g de zahar
300 ml de lapte
10 oua separate de galbenusuri
50g drojdie proaspata
700g miez de nuca, macinat
200g de unt, moale
5g praf de vanilie
50ml ulei de masline
150g miere de albine
400g de stafide aurii
1 ou,pentru uns

1. Pentru aluat,se ameasteca drojdia cu putina faina, putin lapte si o lingurita de zahar, apoi se pune la dospit. Separat, albusurile se bate laptele caldut cu 300 g zahar si 10 galbenusuri (nu se pun albusuri pentru ca intaresc aluatul).

2. Peste maiaua crescuta, se adauga restul de faina, se framanta, si gradat, se incorporeaza untul. Se adauga coaja rasa de la 2 lamai apoi amestecul de lapte si se framanta in continuare. Se incorporeaza mierea si uleiul de masline. Se framanta 30 de minute si se arunca aluatul de mai multe ori in sus. Daca este prea moale,se mai adauga putina faina. Se lasa la dospit.

3.Pentru unplutura, se ameasteca intr-un vas nucile, coaja de lamaie, praful de vanilie, 400g de zahar, stafidele si albusurile batute spuma. Se intind cate 450g de aluat (pt. cozonac), se umplu cu amestecul de nuca,se ruleaza, apoi se pun in forma; se acopera cu un servet curat. Se lasa sa creasca la caldura.

4.Dupa ce aluatul a crescut, se unge cu ou si se “lipesc” deasupra cinci bucati de miez de nuca, pentru decor.Se baga la cuptorul preincalzit la 170°C timp de 30 de minute.

Secretul aluatului pufos
Nu se pune albus, dar se adauga miere si ulei de masline, ca sa se mentina proaspat mai multe zile.