Ia legătura cu noi:

ro Romanian
French Bakery
PressFOOD & BAR 20 Mai 2010

FOOD & BAR 20 Mai 2010

FOOD & BAR

BRUTARIE, COFETARIE, CAFENEA

Scris de Adriana Popescu

Joi, 20 Mai 2010 13:19

FOOD & BAR 20 Mai 2010 2

 

French Bakery

Capitolul 1

Pentru laboratorul de brutarie, a adus chiar din Franta doi chef patisser, impreuna cu care a implementat noul concept. Partea de productie a fost lansata in 2004, iar in 2005 aparea si prima locatie French Bakery – o combinatie de magazin de paine, cofetarie si cafenea, cu peste 200 de preparate de brutarie, cofetarie si patiserie, la care se adauga o serie de preparate personalizate la cererea clientilor mari (restaurante, hoteluri, companii) plus sandvisuri, supe, salate si mancaruri.

„Am pornit de la ideea de a face niste produse asemanatoare celor din boulangeriile franceze, de foarte buna calitate, cu ingrediente naturale si care sa respecte metodele si retetele traditionale de preparare ale brutariilor artizanale. Conceptul este, intr-adevar, unul de inspiratie frantuzeasca, dar am cautat sa-i dam o personalitate proprie, incercand sa il adaptam si preferintelor consumatorului roman”. …

Capitolul 2

Doua dintre locatiile French Bakery … au fost extinse cu cate un restaurant, astfel incat clientii sa-si cumpere produse pentru acasa, dar sa si poata lua aici micul dejun, pranzul sau cina.

Daca oferta variaza de la locatie la locatie, pastrand insa produsele de baza – paine, patiserie si prajituri – elementul comun al tuturor locatiilor French Bakery este materia prima folosita. In proportie de peste 90%, lantul lucreaza cu furnizori locali si se orienteaza din ce in ce mai mult spre micii producatori. „Toate ingredientele folosite trebuie sa fi e naturale, proaspete. Eu cred ca acesta este elementul care ne diferentiaza de alte locatii asemanatoare. Nu folosim aluaturi congelate si nici o alta materie prima congelata si evitam orice fel de produse care nu sunt naturale”.

Acest lucru este o veste buna pentru clienti, dar un dezavantaj pentru aprovizionare. Din cauza perisabilitatii, este aproape imposibil ca French Bakery sa ajunga in provincie in actuala formula, pentru ca produsele nu pot fi transportate si mentinute proaspete mult timp pe distante mari. „Pentru noi este destul de greu ca toate produsele sa fi e preparate natural: sa faci crema de vanilie cu lingura, sa faci aluatul de mana, sa spargi 500 de oua pe zi”. „Pe de alta parte, produsele nu sunt toate pe acelasi tipar, standard, pentru ca sunt facute manual si nu scoase din masina. Sunt diferente mici intre acelasi produs de la o zi la alta. Dar, pana la urma, toate aceste elemente definesc brutaria artizanala. Vom vedea la un moment dat si o rasplata a muncii noastre. Sunt persoane care au inceput sa se orienteze catre mancarea sanatoasa. In tara, in Ardeal, de exemplu, au inceput sa reapara acele brutarii artizanale, care existau pe timpuri.”

Epilog

La peste sase ani de la demararea conceptului, French Bakery inseamna astazi 10 locatii, dintre care sapte proprii, iar trei in sistem de franciza. Cea mai recenta franciza a lantului a fost deschisa pe strada Smardan, in Centrul Vechi. Noua patiserie, cu o suprafata de 50 de metri patrati, la care se va adauga si o terasa in sezonul cald, este o combinatie de magazin de paine, cafenea si restaurant. Locatia are, de asemenea, si un wine bar pentru servirea vinului la pahar, cu o selectie de vinuri romanesti si franțuzesti. Aici se pot servi specialitatile clasice de paine, patiserie si prajituri, precum si o serie de sandvisuri, salate si preparate pentru pranz sau cina.

Centrele comerciale nu sunt pe placul …. French Bakery, care este de parere ca locatiile sale nu se adapteaza clientului „de mall”.

adriana.popescu@bpgroup.ro

Welcome to Gaspard, an online haven for true coffee lovers.